Winnica Sandalford
(region Swan Valley/ Mount Barker/ Margaret River, Zach. Australia)
Element Chardonnay- wino wytrawne, białe
0,75 L; alc. 13,2 % obj.
Jest to wino złotawym kolorze i bogatym bukiecie zdominowanym przez aromat dojrzałej brzoskwini. Ma ono typowy, wyraźny smak winogron Chardonnay, pozostając pod wpływem częściowej fermentacji w baryłce z dębu francuskiego, która dodała mu lekkiego posmaku prażonych orzechów nerkowca. Jest to wino gotowe do spożycia z możliwością leżakowania do 3 lat. Według filozofii twórców wina Element - trunek ten jest powrotem do prostoty i natury, czego wyrazem jest etykieta z charakterystycznymi symbolami ( Ziemia, Wiatr, Ogień i Woda). Znakomite do owoców morza i kuchni azjatyckiej.
Element Chenin Verdelho- wino wytrawne, białe
0,75 L; alc. 11,7 % obj.
Jest to wino o zielonkawo-złotym kolorze i bukiecie zdominowanym przez aromat świeżego dojrzałego jabłka i cytrusów typowych dla australijskiego Chenin (70%) oraz owoców tropikalnych pochodzących z winogron Verdelho (30%). W smaku jest orzeźwiające i żywe z dobrze wyważoną kwasowością, przyjemne do picia. Jest to wino gotowe do spożycia, niemniej dobrze się starzeje. Znakomite do owoców morza i kuchni azjatyckiej.
NAGRODY:
XII Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Napojów Winiarskich - Ciechocinek 2003 - wyróżnienie za wysoką jakość wyrobu
Element Shiraz Cabernet- wino wytrawne, czerwone
0,75 L; alc. 13 % obj.
Jest to wino o intensywnie czerwonym kolorze i mocnym bukiecie zdominowanym przez pieprzowy aromat Shiraz, uzupełnionym porzeczkowym aromatem Cabernet Sauvignon. W smaku jest dojrzałe, okrągłe z wyraźnym charakterem dębiny i dobrze stonowaną taniną. Jest to wino gotowe do spożycia, niemniej będzie nadal dojrzewać w ciągu kilku lat leżakowania. Znakomite do dań z czerwonego mięsa, pizzy i półdojrzałych serów.
NAGRODY:
Statuetka Rynków Alkoholowych - Debiut Roku 2002